O klubu

Začetki smučanja na Ravnah segajo v daljno leto 1922, ko je v takratni Guštanj na osnovno šolo prišel mlad učitelj Joško Zega. Tukaj je našel nekaj somišljenikov, ki so se mu pridružili in smučanje začeli širiti predvsem med mladino.  Pod vodstvom Miloša Jenka in na pobudo planinskega društva Prevalje so se odločili, da skupaj z Rimskim vrelcem ustanovijo smučarski klub. Ustanovni občni zbor je bil v gostilni Ring v Guštanju, decembra 1931. Prvi predsednik je bil Miloš Jelenko, tajnik Stanko Štangl in blagajnik Franc Magrič. Odborniki pa so bili: Karel Volavšek, Stanko Štor, Herbert Orosel, Stanko Marhijoti, Ivan Marovšek, Ervin Wlodyga, Maks Dolinšek in Franc Gradišnik.

Sprejeli so pravilnik, klubsko zastavo in klub poimenovali

  »Smučarski klub Guštanj - Rimski vrelec«.

 V društvu so gojili vse smučarske discipline: teke, skoke in alpsko smučanje. Za svoje delovanje je klub potreboval tudi prostore. V ta namen so s prostovoljnim delom leta 1932 zgradili in leta 1935 dogradili »smučarsko kočo« nad kmetijo Pokrov nad Guštanjem. Uspešno so prirejali razne tekme. Leta 1935 so se preimenovali v »Smučarski klub Guštanj- Kotlje«.  V času II. svetovne vojne je delovanje društva zastalo.

 Februarja 1946 je bilo pod Uršljo goro I. državno prvenstvo.

 Udeležilo se ga je skoraj 400 najboljših smučarjev iz vse Jugoslavije. Največja težava je bila prenočitev tako velikega števila tekmovalcev. Nastanitev so rešili pri Šrotneku, kjer so tekmovalci spali na slami.

 Ime Fužinar pa se prvič pojavi v novembru 1948, ko je bilo ustanovljeno sindikalno športno društvo Fužinar. To je bila nekakšna prelomnica, saj so od takrat naprej začeli z bolj sistematskim delom. Kmalu so se že pokazali prvi uspehi, kateri so se z manjšimi vzponi in padci nadaljevali vse do konca devetdesetih let. V tam času so barve SK Fužinar uspešno zastopali brata in sestri Fanedel, Vida Tevž, Marjeta Matvoz, Irena Jež, Erna Kotnik, Berti Zagernik, Alojz Potočnik, Roman in Andrej Holcl, Andrej in Miran Stefanovič, Pavli Čebulj, Matej Čujes, Igor Zagernik, in še bi lahko naštevali odlične Fučinarjeve tekmovalce. Nekateri od teh so še danes aktivni kot trenerji ali demonstratorji smučanja. Vsekakor pa vseh teh uspehov v preteklosti ne bi bilo, če v klubu ne bi imeli zagnanih trenerjev, kot so bili Karel Fanedel, Dominik Kos, Jaka Valtl, Ivan Videmšek in še mnogi drugi, ki so pomagali pri učenju smučanja od prvih korakov pa do vrhunskih rezultatov.

 Klub od leta 1996 deluje pod imenom Alpski smučarski klub Fužinar. Po obdobju sušnih let, ko rezultati niso bili takšni kot v preteklosti, klub počasi zopet prevzema tiste pozicije, na katerih je pred leti že bil. Uspešno delamo z mladimi smučarji in jih vzgajamo, ne samo v tekmovalnem duhu, ampak v klubu skrbimo tudi za vsestranski razvoj naših otrok. 

Po številu tekmovalcev smo eden najštevilčnejših klubov v Sloveniji, saj se naše članstvo že nekaj let giblje okoli sedemdeset. Posebno pozornost posvečamo najmlajšim, za katere na smučišču Poseka organiziramo začetno in nadaljevalno šolo smučanja. Seveda pa naš edini cilj ni samo številčnost, ampak tudi kvalitetno delo, ki posledično prinaša dobre rezultate. S strokovnim trenerskim kadrom in zagnanostjo naših tekmovalcev, so le ti iz leta v leto boljši. 

 Da lahko izvajamo takšen program dela, se moramo zahvaliti našim sponzorjem in donatorjem, ter seveda staršem naših tekmovalcev, ki nesebično pomagajo klubu